Hoofdmenu

Beuningen Samen in Beweging

Molenstraat 54
6641 BK Beuningen

Hulp nodig?
Telefoon: 024-6750939

Hoofdcontent

nieuws

Hier vind je de laatste nieuwsberichten van Beuningen Samen in beweging

 

23 augustus 2020

Van in één keer niets naar volop in beweging
Eind januari stond mijn wereld plotseling stil. Mij overkwam een hersenstaminfarct. Gelukkig behoorde ik tot de groep van 50% die kans had een hersenstaminfarct te overleven.
De dag erna ervaar je pas de gevolgen: veel functies vallen uit en/of veranderen. Ik kon bijvoorbeeld niet slikken, staan en lopen. Je ligt in bed en ziet patiënten die iets moeten voordoen, voordat ze weer naar huis mogen gaan. Ik kijk ernaar en vraag mij af of mij dat ook ooit weer gaat lukken.
Met behulp van diverse therapeuten moet je het bed uit en de eerste stappen achter een rollator proberen te maken. Ook wordt de rolstoel een goede vriend van je. Die heb je echt nodig om jezelf te verplaatsen richting toilet en douche of voor een rondje door de gangen van het ziekenhuis.


Na weken oefenen kon ik mijn eerste stappen zetten met een therapeut direct naast mij. Je bent steeds hartstikke blij wanneer iets lukt. Een belangrijk onderdeel van revalidatie is er ook in blijven geloven. En natuurlijk positief en vrolijk blijven. Ook mijn sociale netwerk is belangrijk geweest voor mijn succes met de revalidatie.
De revalidatiearts in het CWZ beoordeelde mij als een geschikte kandidaat voor verdere revalidatie in de St. Maartenskliniek. Daar zijn de therapeuten flink met mij aan de slag gegaan. Mijn eerste prioriteit lag op het weer zelfstandig kunnen eten. Ik zat namelijk aan de sondevoeding via een slangetje door mijn neus. Allerlei testen voor het slikken gingen niet door in verband met de coronacrisis. Na 4 weken CWZ en 7 weken SMK mocht ik weer naast huis. Slikken en lopen ging weer redelijk en dan wordt je doorverwezen naar therapie eerste lijn.

En zo kwam ik terecht bij Nicole van Benthum van fysiotherapie De Hofstede uit Beuningen.
Tijdens het intakegesprek gaf Nicole al aan goede kansen te zien om met mij aan de slag te gaan. In huis liep ik zo veel mogelijk zonder hulpmiddelen en op straat met een rollator.  Tijdens de eerste therapie van Nicole kon de rollator al meteen thuis blijven en stimuleerde zij mij om buiten zelfstandig te lopen. En we hadden de pas er flink in. Ik ben na 5 maanden revalidatie ver gekomen. Ik had mijn belangrijkste doel behaald: geen sondevoeding meer en weer kunnen eten. Nu ligt mijn focus op het houden van de balans tijdens het lopen. Want een verkeerde balans is ook een gevolg van een hersenstaminfarct. Nicole gaat met mij flink aan de slag om hier verbetering in te brengen. Tijdens oefenwandelingen wordt er flink doorgelopen en samen met Nicole, maar ook zelf, train ik op diverse balansoefeningen.
En op het moment dat de balans weer redelijk onder controle is, dan komt het fietsen aan de beurt. Dat gaat namelijk ook niet meer.

Wat heb ik nu de afgelopen maanden ervaren?
Voor een goed herstel is het belangrijk dat je ook als oudere veel doet aan bewegen. Wandelen, fietsen, gymnastische oefeningen, sport speciaal gericht op ouderen en niet onbelangrijk zijn ook de sociale contacten.
Zelf ben ik lid van Tafeltennis Club Beuningen en samen met drie 65 plussers organiseren wij tafeltennis voor 60 plussers op de woensdagochtend en -middag in Sociaal Cultureel Centrum De Lèghe Polder. Het tafeltennisonderdeel noemen we FitTafeltennis en we werken samen met de Vereniging van Senioren Beuningen. Via de VvSB kun je aan diverse sportieve activiteiten voor ouderen deelnemen zoals er zijn Biljarten, Bowling, Fietsen, Fitdans, Fithockey, Fittafeltennis, Fitvoetbal, Jeu de boules, Koersbal en Oldstarstennis. Naast het lidmaatschap van de VvSB  betaal je, afhankelijk van het sportonderdeel, een extra bijdrage aan de VvSB of sportaanbieder.

 

Tijdens mijn revalidatie wilden therapeuten ook tegen mij tafeltennissen. Ik merkte daarbij dat dit mij verder heeft gebracht wat betreft het oefenen op mijn balans.
Tafeltennis is bij uitstek geschikt om de conditie op peil te houden en tegelijkertijd een leuke manier om sociale contacten op te doen. Wat vaak onderbelicht blijft is dat tafeltennis een heel laagdrempelige sport is die op eigen niveau tot op hoge leeftijd beoefend kan worden. Ook niet onbelangrijk is dat tafeltennis een goede oefenmethode is voor de hand- en oog coördinatie.

In verband met de coronacrisis ligt het onderdeel FitTafeltennis momenteel stil. De tafeltennisclub denkt in september weer van start te gaan. Via de media en sociale media wordt hier aandacht aan gegeven.

 

 

 

17 juli 2020, Wandelcafé Beuningen

Het wandelcafé Beuningen is weer van start gegaan.
Afgelopen dinsdag heeft er een groep van 21 personen op veilige afstand met elkaar gewandeld.
Het was weer vanouds gezellig!

Zin om mee te wandelen?
Iedere dinsdag 10.00 uur vertrekt er een groep van 4 en van 5 km vanuit de Lèghe Polder.
Aansluitend drinken zij koffie (voor wie wil). Aanmelden is niet nodig.

 

20 mei 2020, Fithockey voor senioren weer gestart!

Op maandag 18 mei is na weken van verplichte corona pauze, weer het senioren fithockey van het MHC Beuningen begonnen
Omdat er zo lang weinig of helemaal niet is gesport, werd dit gedaan onder leiding van fysiotherapeuten van de Hofstede. Op gepaste afstand een warming-up en conditie training, dit vooral om blessures te voorkomen.
Het was een feestje om weer met z'n allen bij elkaar te mogen zijn.
Inmiddels zijn we weer een paar weken verder, en merkt eenieder dat de conditie er weer langzaam beter op wordt. Het na afloop  koffie drinken en even bijpraten over van alles en iedereen doen we natuurlijk ook weer.


Is fithockey wat voor u?
Het is een buitensport in teamverband op een veilige en verantwoorde manier.
Fithockey is meer dan bewegen, het zorgt ook voor nieuwe sociale contacten.
Elke maandag of Donderdag ochtend op het waterveld  van het hockeycomplex "den Alst" aan de Schoenaker in Beuningen.
We zijn met 30 personen, vrouwen en mannen, dus een gemengde groep mensen, echt gezellig. Als je twijfelt, kom dan 'n paar keer meedoen, en proef de sfeer. Op maandag of donderdag om 10 uur bent u van harte welkom.
Heerlijk bewegen, voor geoefende en niet geoefende sporters, wel of geen hockeyervaring, voor dames en heren,vanaf 55 jaar
Kortom:
Fithockey is gezond bewegen en gezellig samen zijn, wie wil dat niet.
U doet ook nog iets aan uw conditie en blijft hierdoor langer fit.
 
Coördinatoren  fithockey Beuningen
Ton van den Brand
Paul Willems
fithockey@mhcbeuningen.nl

 

 

 

Gelderse Online Koningsspelen # GoK

 

Op dit moment doen in 30 van de 51 Gelderse gemeenten, waaronder ook de scholen van Stichting Groeisaam in de gemeentes West Maas en Waal, Druten en Beuningen, op vrijdag 24 april mee aan de Gelderse Online Koningsspelen (#GoK).
In samenwerking met de Gelderse Sport Federatie (GSF) en de buurtsportcoaches van Actief Maas & Waal en Beuningen Samen in beweging is er een actief programma samengesteld waar kinderen individueel of met je eigen klas, thuis en met behulp van video’s aan deel kunnen nemen.

Online in beweging

Nu de scholen nog tot minimaal 28 april gesloten zijn als gevolg van de kabinetsmaatregelen om het COVID-19 virus onder controle te krijgen, gaan de landelijke Koningsspelen in 2020 niet door. De GSF heeft het initiatief genomen om een online versie van de Koningsspelen voor basisschoolkinderen in Gelderland te organiseren. Het oorspronkelijke idee is afkomstig van de buurtsportcoaches van Gezond Actief Harderwijk. In de Gelderse deelnemende gemeenten wordt door de buurtsportcoaches met behulp van video’s een interactief programma samengesteld. De kinderen kunnen op deze manier, de Gelderse variant van de Koningsspelen op een actieve manier volgen, uitvoeren en delen.

Gezamenlijke warming-up
Net als tijdens de reguliere Koningsspelen is er op vrijdag 24 april om klokslag 09.00 uur een gezamenlijke warming-up. Deze centrale warming-up, met medewerking van Studio26, wordt uitgezonden door Omroep Gelderland en is te volgen voor ieder kind dat mee wilt doen. Vervolgens is er per gemeente een programma waar kinderen via  YouTube ( Actief MaasenWaal en Beuningen Samen in beweging) individueel aan deel kunnen nemen. Te denken valt aan Zumba, stoepkrijten, bootcamp, dansles, stoepranden, enzovoorts.

#GoK
De Gelderse Online Koningsspelen vinden plaats op vrijdag 24 april, van 09.00 tot 12.00 uur. Kinderen worden opgeroepen om hun activiteiten zoveel mogelijk live of achteraf te delen via social media en met gebruik van de hashtag #GoK. Bij berichtgeving en informatie over de activiteit wordt continu melding gemaakt van de regelgeving van het RIVM. Gezondheid en veiligheid staat hierbij voorop.

Versier je tuin en jezelf!

Bij Koningsspelen horen natuurlijk de kleuren oranje, rood, wit en blauw! Dus als je thuis of buiten in je tuin online gaat bewegen, is het wel heel erg leuk om je huis of tuin leuk in stijl te versieren! En vergeet niet jezelf in oranje-kleur te kleden.

Kijk op ons YouTube-kanaal en Facebook-pagina voor de allerlaatste informatie en filmpjes!

HEEEL VEEL PLEZIER!!!!

 

Wandelcafé Winssen gestart

Heeft u het voornemen om meer te gaan bewegen? En vindt u dat ook gezelliger samen dan alleen? Dan is het wandelcafé in Winssen misschien iets voor u.

Afgelopen zomer is er een groepje mensen wekelijks gaan wandelen, waarvan een aantal op advies van de praktijkondersteuner van huisartsenpraktijk Winssen. Dit wekelijks wandelen is de wandelaars zo goed bevallen, dat zij ook in de winter door wilden gaan. Geïnspireerd door de wandelgroepen in andere dorpen in de regio en in samenwerking met Beuningen Samen in Beweging, is er nu ook officieel een wandelgroep in Winssen gestart onder de naam Wandelcafé Winssen.

Wandelcafé in Winssen

Elke week, op donderdagavond van 18.15-19.15 uur, wordt er gezamenlijk gewandeld. Daarna drinken de meesten nog een kopje koffie of thee in het ontmoetingscentrum de Paulus of een andere gelegenheid in de buurt.

Dat is het Wandelcafé in Winssen!

Het Wandelcafé is voor iedereen die het leuk vindt om samen met andere mensen te wandelen. Dus ook voor mensen die het wandelen weer willen oppakken. Naast het bewegen en je daardoor beter voelen, kunnen gezelligheid en mooie wandelingen maken ook redenen zijn om deel te nemen aan het Wandelcafé!

Het is gratis (alleen het kopje koffie/thee is op eigen kosten), u hoeft geen lid te worden en u sluit aan wanneer het u past. De organisatie ligt grotendeels bij enthousiaste vrijwilligers. Zij zetten de route uit, wandelen mee en zorgen voor afwisseling van de wandelplekken.

Voor meer informatie over het Wandelcafé Winssen van de donderdagavond kunt u terecht bij Bianca Kersten. Zij is vanaf 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 06-19 20 82 66. Of via de mail:bianca.kersten7@gmail.com

Wandelgroep ‘s middags

Wij zijn ook bezig om vanuit het Wandelcafé wandelingen te organiseren op de dinsdagmiddag. Heeft u dáár belangstelling voor, neem dan contact op met Barbara de Meijer, buurtsportcoach van Beuningen Samen in Beweging.

Bereikbaar op 06-13 26 57 13 of bdemeijer@ggdgelderlandzuid.nl

 

 

Onze ‘Olympische’ helden uit Winssen.

Op zaterdag 30 september heeft een groep wandelaars uit Winsen deelgenomen aan de finaledag van de Nationale Diabetes Challenge in Den Haag. De finale dag was de  afsluiting van een 4-daagse die zij tijdens de Nationale Sportweek hebben gelopen. Alle wandelaars die vanuit De Uithof zijn gestart hebben hun de tocht uitgelopen en daarmee een  ‘gouden’ medaille behaald.

Zorgprofessionals uit Winssen wandelen samen met hun patiënten

In mei zijn 21 mensen, veelal patiënten van de huisartsenpraktijk Winssen, wekelijks gaan trainen voor de 4-daagse van de Nationale Diabetes Challenge. Tijdens deze trainingen werden de wandelaars elke week begeleid door Tineke van der Venne, praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijk, en Jaantje Uijterlinde en Marianne  Paulzen van de  fysiotherapeutenpraktijk, beide uit Winssen. Zij hebben gedurende 5 maanden de deelnemers ondersteund, gecoacht en aangemoedigd om 2- 3 keer in de week te gaan wandelen. 

Bij aanvang was het voor een aantal van de groep al een hele prestatie dat ze een afstand van 2,5 kilometer konden lopen. Nu 5 maanden later haalt de hele groep met gemak 5 kilometer, waarvan een groot deel zelfs de 10 kilometer op de finaledag heeft gelopen. Bij deze 10 kilometer zaten ook wandelaars die indertijd de eerste wandeling als pittig hadden ervaren.

Nationale Diabetes Challenge (NDC)

De Nationale Diabetes Challenge, een landelijk initiatief van de Bas van de Goor Foundation, is een wandelevenement dat bedoeld is om de gezondheid en levenskwaliteit van mensen met diabetes te verbeteren. Maar ook voor andere mensen die vanwege een chronische aandoening weinig tot bewegen komen. De NDC is dit jaar in de gemeente Beuningen voor de derde keer georganiseerd met ondersteuning van de buurtsportcoach van Beuningen Samen in Beweging.

 

 

Actief ontmoeten

Actief Ontmoeten in Beuningen op zondagen 15 en 22 september a.s.

Actief Ontmoeten is een nieuw evenement voor iedereen. Wandel, fiets of beweeg ook mee tijdens dit evenement.

15 september wandeltochten.

22 september uitgebreid programma met diverse onderdelen;

De jongere kinderen gaan klimmen en klauteren, de schoolgaande jeugd gaat voet-golfen.

Voor de volwassenen en senioren is er keuze uit wandelen, fietsen en combitraining.

Voor de degenen die meer uitdaging zoeken is er de trailrun (hardlopen).

Wandelen: routes van 13, 20 of 25 km kun je individueel doen, maar je kunt ook aansluiten bij een groep met begeleiding. Start vanaf 08.00 uur

Fietsen: Er zijn verschillende fietsroutes:  van ca 25, 40, 45, 60 en 70 km. Bij de start ontvang je de routebeschrijving.

Trailrun: Hardlopen: men kan kiezen tussen 5 km en 13 km, individueel of aansluiten bij een groep met begeleiding.

Combitraining is een leuke en laagdrempelige trainingsvorm waar iedereen aan mee kan doen. Er wordt daarin op een ontspannen en serieuze wijze gewerkt aan balans, stabiliteit en coördinatie.

 

Actief Ontmoeten vindt plaats bij de Weeropper, Kloosterstraat 11, te Beuningen.

Vooraf online-inschrijven is tot de voorafgaande vrijdagen GRATIS. Op de dag zelf kun je, zolang er nog plaats is, inschrijven tegen een vergoeding.

Schrijf je nu in:  https://aanmelden.beuningensportenbeweegt.nl/

Actief Ontmoeten wordt georganiseerd door Stichting Beuningen Sport en Beweegt (BSB)  in samenwerking met Stichting Wandelen in Beuningen (WiB), het Dijkmagazijn, de buurtspotcoaches en de gemeente Beuningen.

Kijk voor meer informatie: www.actiefontmoeten.nl

 

Blijf op de been! Maar hoe?

Op dinsdag 7,14 en 21 mei 2019 vindt in de Tinnegieter de activiteit 'Blijf op de been! Maar hoe?' weer plaats.

Tijdens 3 interactieve bijeenkomsten staat de volgende vraag centraal: 'Hoe kan ik gezond op de been blijven?'.

Binnen 1 uur en 15 minuten krijgen deelnemers inzicht in welke multipele factoren invloed hebben op vallen, hoeveel bewegen per dag goed voor je is en welke oefeningen geschikt zijn om zelfstandig veilig thuis uit te voeren om zo lang mogelijk vitaal en fit te blijven.

Er wordt per bijeenkomst een bijdrage gevraagd van 15 euro per persoon.

Inschrijven: info@dehofstedebeuningen.nl of via telefoon 024-6751804
t.a.v. Petra en Nicole “Blijf op de Been”


Winssen Samen in beweging

Veel mensen in Nederland hebben een verhoogd risico op een chronische aandoening als  hart- en vaatziekte, diabetes of COPD. Voor veel van hen is er een effectief en gratis medicijn binnen handbereik: meer beweging. Helaas vinden veel mensen het lastig om in beweging te komen. Daarom organiseren de huisartsenpraktijk en de fysiotherapeuten van Winssen, in samenwerking met de buurtsportcoach van Beuningen Samen in Beweging, de Nationale Diabetes Challenge voor inwoners van Winssen.

Niet alleen voor diabetici
De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een 20 weken durend wandelevenement dat de kwaliteit van leven van mensen met diabetes verbetert. Ondertussen is het duidelijk dat de meeste mensen met een verhoogd risico op een chronische aandoening hier ook baat bij hebben. Dus niet alleen mensen met suikerziekte. Lokale zorg- en sportprofessionals trainen samen met de deelnemers voor de finaleweek, die van 25 t/m 28 september 2019 plaatsvindt. Het doel van deze week is om vier dagen achtereen te wandelen, waarvan de finale dag plaatsvindt in Den Haag. Dan wordt er met alle deelnemers uit het land gewandeld.

De wandelingen
In Winssen start de training vanaf 9 mei. Deelnemers wandelen wekelijks – onder begeleiding van minimaal een fysiotherapeut, praktijkondersteuner of huisarts - van 18.15 - 19.15  uur. Doel is om eind september mee te doen aan een landelijke wandelvierdaagse van de NDC. Er wordt rekening gehouden met ieders niveau. De intensiteit van de wandelingen wordt langzaam opgebouwd. Deelnamekosten zijn €15,- per persoon, excl. reiskosten voor de finaledag in Den Haag.

Informatie
Voor meer informatie  en opgeven kunt u terecht bij de huisartsenpraktijk Winssen, 0487-521418
of bij de fysiotherapeutenpraktijk 0487 52 40 24, mail@fysio-winssen.nl

Meedoen?
Kijk op https://www.nationalediabeteschallenge.nl/winssensameninbeweging
Meer weten over bewegen met diabetes? Kijk op www.bvdgf.org

 

Beweegposter ouderen van Kenniscentrum Sport

Meer informatie over de beweegrichtlijnen of over
bewegen vindt u op www.allesoversport.nl


In de benen!

Deze activiteit bestaat uit vier actieve groepswandelingen in de natuur, speciaal gericht op mensen met dementie. Partners zijn ook welkom.
Tijdens deze wandelingen staat de volgende vraag centraal: ‘’Hoe kan ik in beweging blijven’’.

Onder begeleiding van een fysiotherapeut en natuurgids wandelt u door de mooiste plekken van Beuningen. Voor wie tijdens de wandeling even wil uitrusten, zijn er langs de wandelroute voldoende bankjes aanwezig.
Het wandeltempo wordt aangepast aan de deelnemers in de groep.
De wandelroutes zijn goed begaanbaar met rollator of stok. Dus ook als u met rollator of stok loopt bent u van harte welkom!

Uit onderzoek is gebleken dat wandelen goed is voor de lichamelijke conditie, de concentratie en het geheugen bij mensen met dementie.
De wandelingen zijn verdeeld in twee groepen (1 – 2 km en 3 – 4 km).

Inschrijven: via www.dijkmagazijnbeuningen.nl/agenda of 024-6777000.

 

Kick-off Sjors Sportief & Creatief

Woensdag 6 februari om 15:00 uur was de kick-off van Sjors Sportief en Creatief.
Alle basisschoolkinderen uit de gemeente Beuningen konden zich aanmelden voor een sportieve of creatieve activiteit uit het Sjors-boekje!!

De website lag er direct al uit…….. teveel aanmeldingen in één keer! šŸ¤Ŗ
Gelukkig binnen 15 minuten waren we weer online…..
De inschrijvingen stromen nu binnen…….. we zijn de 850 inschrijvingen al voorbij!

60 verschillende aanbieders en in totaal 360 activiteiten!! Wat zullen de kinderen allemaal gaan kiezen???
We wensen alle kinderen heel veel plezier met alle activiteiten.